Het kwam tussen Meneer Bonduelle en mij niet meer goed toen ik de blikjes ‘Mais Fiesta’, ‘Mais Salsa’ en ‘Mexico melange’ onder ogen kreeg. Ik vond de blikjes met champignons en met aardappels al ernstig ingewikkeld, maar vooral omdat de inhoud me gewoon vies lijkt. Deze maislijn gaat een grens over. Ik zou bijna zeggen: letterlijk. Hoezo Mexico melange? Wat heeft een blik met mais, paprika en erwtjes met Mexico te maken? En wat is überhaupt een blik maisfeest?
In Nederland krijgt iets met bonen, mais en koriander al gauw het predicaat ‘Mexicaans’. Dat is een beetje in de categorie ‘sombreros, cactussen en piñatas’. Kunnen we ons op culinair gebied misschien ook ontdoen van dit soort stupide stereotyperingen? Want de Mexicaanse keuken heeft zoveel meer te bieden dan dat! Ik ben er totaal verslingerd aan. Niet in de laatste plaats door de enorme verscheidenheid aan chili’s, allemaal met eigen pit en smaak. Gelukkig zijn ze hier steeds beter verkrijgbaar. Vers, gedroogd en in blik. Waar we het 20 jaar geleden nog moesten doen met één schamele Spaanse peper in de supermarkt, vinden we nu zonder al te veel moeite jalapeño, chipotle en habanero. Oké, ik speel een klein beetje vals; als ik habanero nodig heb, koop ik madame jeanette of adjuma. Even heet, even fruitig.
En dat brengt me meteen bij de volgende aanname: dat Mexicaans eten altijd pittig is. Dat valt reuze mee. In die zin dat veel gerechten van zichzelf niet heet zijn (taco’s als bekendste voorbeeld), maar naar smaak opgespiced kunnen worden met de ingelegde pepers en pittige salsa’s die doorgaans op tafel staan. Nee, geen blik Mais Salsa.
Het volgende voorgerecht staat in elk Mexicaans gezin -arm of rijk- algauw twee keer per week op het menu. Hoe Mexicaans wil je het hebben? En dat zonder bonen, mais, chili of koriander.

Ingrediënten

2 pruimtomaten (of trostomaten)
½ witte ui (gele ui kan ook als je geen witte kan krijgen)
1 teen knoflook
225gr vermicelli
1 liter kippenbouillon (bij voorkeur zelf getrokken, maar van een blokje kan ook)
zonnebloemolie
limoenen
evt avocado

Bereiding

Snij de tomaten overdwars doormidden en knijp de pitjes eruit (die mogen weg). Doe de tomaten met de ui, knoflook en een kopje water in een blender en pureer goed.
Verhit een scheut zonnebloemolie in een soeppan op middelhoog vuur en voeg de vermicelli toe. Bak tot de vermicelli gaat kleuren. Hij moet echt een beetje bruin bakken, daar zit de smaak in. Giet de tomatenpuree door een zeef bij de vermicelli, wat achterblijft mag weg. Voeg de kippenbouillon toe en laat een minuut of 10 met de deksel op de pan koken. Proef of er nog zout bij moet.
Serveer met een halve limoen naast elke kom, zodat iedereen zijn eigen soep op smaak kan brengen. Limoen maakt het af!

Als dit te ver is van het beeld dat je van Mexicaans eten had, dan kan je de soep eventueel nog met wat schijfjes avocado serveren. Dat doen de Mexicanen zelf ook wel eens.