En zo heb ik ineens zin om de Indiase keuken van dichterbij te bekijken. Toevallig op een moment dat ik ook achter elkaar voor 2 grote groepen zou gaan koken. Voor groepen kies ik meestal automatisch voor vegetarisch. Er zijn altijd wel een paar vegetariërs bij en dan hoef ik geen aparte dingen voor hen te maken. Daarbij hebben de omnivoren de neiging om ook de vegetarisch gerechten te willen eten. En geef ze eens ongelijk. De Indiase keuken is zowel goed in vegetarisch als in veganistisch als in glutenvrij. En met veganistisch heb je in één moeite door de lactose-intoleranten getackeld. Voor grote groepen met verschillende dieetwensen dus ideaal. Als ik het voor mezelf maak, dan doe ik er graag nog een pepertje in. Kan ook prima zonder.
Ik had nog split-mungbonen en gele linzen (ook wel mung dal genoemd) liggen. Je kan ook rode linzen gebruiken. Of een combinatie. Let op dat de garingstijd van split-mungbonen langer is dan van de rode of gele linzen.
De gele linzen en split mungbonen zijn denk ik niet in een gewone supermarkt te vinden. Ik koop ze bij de toko. De rode linzen zijn wel vrijwel overal te koop.

Ingrediënten

zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
(1 rode peper gesnipperd)
1el verse gember, geraspt
2 wortel, in blokjes
2el tomatenpuree
2tl currypoeder
1tl chiliflakes (of naar smaak)
1tl kurkuma
200gr linzen/mungbonen
1 liter groentebouillon
1 blik kokosmelk
100-150gr spinazie
zout/peper

Bereiding

Fruit de ui op halfhoog vuur een minuut of 5 in de olie. Doe er de knoflook en gember (en pepertje als je dat gebruikt) bij en bak 2 minuten mee. Voeg de wortel en de tomatenpuree toe en bak nog 3 minuten. Doe daarna alle specerijen en de groentenbouillon erbij. Breng aan de kook. Als je een combinatie van verschillende soorten gebruikt: doe eerst de gesplitte mungbonen bij de soep en na 10 minuten de rode en/of gele linzen. Laat het dan nog een 10 minuten op laag vuur stoven met deksel op de pan. Doe vervolgens de kokosmelk erbij en laat nog eens 10 minuten pruttelen. Voeg tot slot de spinazie toe en roer tot die geslonken is. Voeg naar smaak zout en peper toe.